Συνταγές
Ψωμί τύπου Ciabatta
Υλικά
Εκατοστιαία αναλογία
Ενδεικτική δόση
Αλεύρι Τ 70 % Lux
50,0 %
5,0 κιλά
Αλεύρι Μ Super Primo
25,0 %
2,5 κιλά
Αλεύρι Super Atlas
25,0 %
2,5 κιλά
Μαγιά
2,0 – 3,0 %
200 – 300 γρ
Αλάτι
2,0 %
200 γρ
Ελαιόλαδο
2,0 %
200 γρ
Νερό
78,0 – 82,0 %
7,8 – 8,2 λίτρα
Συνολική ποσότητα ζύμης
184,0 – 189,0%
18,4 – 18,9 κιλά
Επεξεργασία
Ταχυζυμωτήριo
Αρχικά, αναμιγνύουμε αλεύρι, μαγιά, αλάτι και νερό 60,0 %. Ζυμώνουμε για 4 λεπτά στο αργό και 4 λεπτά στο ταχύ. Έπειτα, προσθέτουμε, σταδιακά, το υπόλοιπο νερό και συνεχίζουμε το ζύμωμα για επιπλέον 4 – 6 λεπτά στο ταχύ. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο στο τέλος του ζυμώματος χαμηλώνοντας για λίγο στο αργό.
Συνθήκες
Θερμοκρασία ζυμαριού | 22 – 24 °C. |
Χρόνος ξεκούρασης | 60 λεπτά μέσα σε λαδωμένη λεκάνη με ενδιάμεσο δίπλωμα στα 30 λεπτά (ξεφουσκώνουμε διπλώνοντας την ζύμη). |
Διαίρεση, πλάσιμο, διαμόρφωση τεμαχίων | Μετά την ξεκούραση, αλευρώνουμε τον πάγκο και τα τελάρα με αλεύρι. Κόβουμε σε κομμάτια ορθογώνιου σχήματος, με πάχος 3,0 – 3,5 εκ. και τα τοποθετούμε στα τελάρα με τη ραφή προς τα επάνω. |
Γίνωμα στα τελάρα | Σκεπάζουμε τα ζυμάρια με ένα πανί και τα αφήνουμε να φουσκώσουν εκτός στόφας για 60 – 120 λεπτά. |
Θερμοκρασία και τρόπος ψησίματος | 220 – 240 °C, ανάλογα με το βάρος των κομματιών. Πριν φουρνίσουμε, αναποδογυρίζουμε τα κομμάτια επάνω στα τελάρα φέρνοντας τη ραφή προς τα κάτω. Ψήνουμε χωρίς ατμούς. |
Χρόνος ψησίματος | 18 – 20 λεπτά. Ανοίγουμε τους ατμοσύρτες στο 10ο λεπτό. Συνεχίζουμε το ψήσιμο έως ότου δημιουργηθεί μία σταθερή και τραγανή κόρα. |